Espresso – sposób przygotowania kawy, która często jest wykorzystywana jako baza smacznych i wymyślnych napojów. Właśnie od sposobu przygotowania espresso zależy to, czy będziemy zadowoleni z delektowania się kawą. Na co musi zwrócić uwagę każdy smakosz?

Espresso zaczęto pić we Włoszech w 1901, gdy Luigi Bezzera wynalazł pierwszy ekspres umożliwiający przygotowanie tego aromatycznego napoju „dającego kopa”.

Kawa ta podawana jest z reguły w filiżankach o pojemności ok. 70 ml, gdzie samego napoju jest ok. 35 ml. Najważniejszym jest, aby  parząc ten rodzaj kawy ok. 25 – 35 ml gorącej wody (ok. 88-92°C) przepuścić pod ciśnieniem 8,5 – 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca.

Sama nazwa espresso pochodzi od słowa espressivo, co oznacza wyjątkowo wyrazisty (oczywiście mamy tu na myśli smak napoju i jego aromat). Espresso jest wyjątkowo dietetyczne,  zawiera dosłownie śladowe ilości kcal – około 5, a jedna porcja to aż 55 mg pobudzającej kofeiny.

Idealnie przygotowane espresso powinno mieć brązowa piankę zwaną cremą i być wypite bez zbędnej zwłoki. Aby wyczuć jak najwięcej aromatów, do espresso często podaje się wodę do przepłukania kubków smakowych.

Co kraj to obyczaj – Włosi nie wyobrażają sobie espresso bez cukru, Izraelczycy mają z kolei słabość do espresso z odrobiną mleka, czyli espresso macchiato.

Na przepyszne i aromatyczne espresso zapraszamy Was do SO! COFFEE! Zawsze możecie też zdecydować się na nasze inne, wyjątkowe, kawy, np. z dodatkiem bitej śmietany.

Instagram