giphy

Kawa to wyjątkowy napój, który pijemy pod wieloma postaciami. Wiemy już jak to jest z cappuccino, espresso, americano czy macchiato. Jednak oprócz tych rodzajów na świecie kawa serwowana jest na tysiąc innych sposobów.

Podróż zaczniemy od Etiopii z której kawa rozlała się po całym świecie. W tym kraju kawa nie jest tylko napojem. Jest to długa i skomplikowana ceremonia przygotowania ziaren, które trzeba uprażyć, a następnie zmielić w odpowiedni sposób, zaparzyć i podać gościom lub domownikom. Cały proces musi odbywać się w przyjętych przez daną społeczność regułach.

W Wietnamie kawa stała się ulubionym trunkiem i przyrządzana jest z różnych składników. Na pewno nie najpopularniejszym, ale najbardziej zaskakującym dla turystów rodzajem podawanej kawy jest „kawa z jajkiem”. Brzmi interesująco, prawda? Jest to kawa, do której dodawane jest żółtko jajka, kondensowane mleko, masło, cukier oraz topiony krowi ser. Kawa jest bardzo odżywcza i smakuje jak włoskie, wyśmienite tiramisu.

Przykładem kolejnego rodzaju kawy jest Yuan Yang z Hong Kongu. Nazwa tego napoju pochodzi z języka chińskiego i oznacza „kaczkę”. Yuan Yang jest tradycyjną mieszanką czarnej chińskiej herbaty z mlekiem oraz kawy. Jest to symboliczne połączenie dwóch kultur – wschodu i zachodu.

Zmieniając kontynenty i udając się do Maroka można spróbować wyjątkowo orientalnego smaku kawy. Przyprawy całkowicie zawładnęły tym krajem. I również w ten sam sposób stały się nieodłączną częścią kawy. W każdym z napotkanych miejsc spróbujesz smaku innej i niebanalnej kawy. Kardamon, szafran, goździki, cukier, pieprz, chili i mnóstwo innych przypraw łączy się ze sobą, aby uzyskać tą najlepszy niepowtarzalny napar.

Tym razem przenosimy się do Ameryki Południowej, a dokładnie do Meksyku. W kraju, który znany jest głównie z tabasco i tequili przygotowuje się ciekawy rodzaj kawy. Cafe del Olla to tradycyjnie sporządzana kawa w glinianym garnku. Parzona z cynamonem i piloncillo. Zapewne chcecie wiedzieć co to jest piloncillo.. to rodzaj najbardziej surowej formy trzciny cukrowej.

Powracając myślami do Europy i kawy, dobrze zatrzymać się na chwilę we Włoszech. Włosi uwielbiają kawę, a najbardziej mocne espresso z cytryną, które ma zadanie wzmocnić smak.

Jak pokazują przykłady, na całym świecie można znaleźć różnorodne rodzaje kaw. Wiele z nich mogłoby stać się naszymi ulubionymi, wystarczy tylko zaplanować urlop, spakować walizki i wyruszyć w międzykontynentalną podróż. 🙂

Instagram