sc_2104

Kiedy do Polski przywędrowała kultura picia kawy, wraz z nią nowy rodzaj sztuki – Late Art, czyli zdobienie mlekiem powierzchni brązowego napoju.

Polega to na odpowiednim przygotowaniu samej kawy jak i mleka. Obydwa składniki muszą mieć odpowiednią temperaturę, gdzie mleko jest spienione na tyle, by nie rozpuścić się w gorącej kawie. Dopiero kiedy usłyszymy charakterystyczne uderzenie o blat naczynia z mlekiem, możemy mieć pewność, że mleko jest odpowiednio spienione i gotowe do zdobienia naszego latte.

Jednym z najbardziej znanych baristów, mistrzów „latte art” jest Dritan Alsela. Prowadzi on znaną na całym świecie kawiarnię w Dusseldorfie, w Niemczech – Bazzar Cafe. Odwiedzają ją przy okazji wszyscy fani kawy. Oprócz tego fantastycznego miejsca, Alsela jest założycielem szkoły dla baristów. Tam ochotnicy uczą się sztuki parzenia kawy oraz jej zdobienia.
Zdobienie to polega na odpowiednim wylaniu mleka na powierzchnię kawy – najczęściej z metalowego dzbanuszka z dziubkiem, co umożliwia stworzenie bardziej szczegółowych wzorów. Barista stworzy na latte czy cappuccino różne rozety, motyle, kwiaty czy serce.

W SO! COFFEE pracują bariści, którzy są doświadczeni w sztuce „latte art”. Dlatego, możecie mieć pewność, że zamawiana u nas kawa nigdy nie będzie zwyczajna. Możecie poprosić ich o specjalny, Wasz ulubiony wzorek albo niespodziankę.

A to przykłady „latte art” w wykonaniu baristy SO! COFFEE w Złotych Tarasach!

DSC_2766-02

DSC_2775-02

DSC_2776-02

ZAPRASZAMY! 🙂

Instagram