Le-Creuset-mugs

Zdjęcie: www.measuringcupofnorthfield.com/?p=468

Przypomnij sobie jaki kolor ma kubek, w którym pijesz swoją kawę. Może to mieć olbrzymie znaczenie, jeśli jej smak nie do końca Cię zadowalał.

Eksperyment naukowców z Oksfordu przeprowadzony został na kameralnej, 30 osobowej grupie uczestników. Okazało się, że kawa podawana w białym kubku była gorzka, a ta w niebieskim najsłodsza.

Dlaczego tak się dzieje?

Zdaniem uczonych związane jest to z utożsamianiem koloru brązowego ze smakiem goryczy. Brązowy kolor, a dokładnie brązowy kolor kawy, dobrze widoczny na białym tle sprawia, że odczucie gorzkości jest silniejsze. Autorzy eksperymentu sugerują, że odpowiednio dobierając kolor kubków w kawiarniach można sterować odczuciami smakowymi klientów.

Co ciekawe, ten sam zespół badaczy przeprowadził bardzo podobny eksperyment z udziałem ciasta z truskawkami. Jak się okazało, wypieki podawane na białych talerzach wydawały się o 10 % słodsze od tych samych ciast serwowanych na czarnych talerzach.

Pamiętaj, że od tej pory wszelkich niepowodzeń kulinarnych nie należy upatrywać w braku umiejętności. Przecież to wszystko wina niewłaściwego koloru naczyń. 🙂

 Źródło: www.rynekkawy.com.pl

Instagram

[instagram-feed]