DSC_0136

Kawa – międzyzwrotnikowy owoc słońca, ziemi i wody. W zależności od miejsca, w którym rośnie i dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby. Mimo iż do rodziny Rubiacae (kawowce) zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się tylko na ich dwóch gatunkach: Arabica i Robusta. Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna są bardzo podobne, to jednak się różnią.

DSC_0123

Arabica

Jej drzewka osiągają od 3 do 5 metrów. Łodyga jest prosta, równa z długimi cienkimi gałązkami. Arabica, bardziej docenia ciepły klimat strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Arabica jest niezwykle odporna na warunki pogodowe. Lubi też, gdy jest ciepło, w granicach 15-24 stopni Celsjusza. Teraz najważniejsze – jest słabsza niż Robusta, zawiera w sobie od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna, niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym.

DSC_0127

(Po lewej Robusta, po prawej Arabica)

Robusta

Jej drzewka są większe niż w przypadku Arabiki i osiągają wielkość od 7 do 13 metrów. Rośnie między 200 a 900 metrem nad poziomem morza. Nie lubi zmian klimatu i woli jeszcze wyższą temperaturę – od 24 do 30 stopni. Robusta lepiej znosi choroby, jest po prostu bardziej odporna. Posiada również więcej kofeiny – od 2 do 2.5%. Jej bladozielone ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym smaku.

Warto też dodać, że Arabica jest gatunkiem dominującym w stosunku do Robusty, bowiem jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi 70%, natomiast Robusty tylko 30%. Mimo to, jest od niej droższa.

Pozostaje zostawić Cię z pytaniem: który gatunek kawy pijesz częściej? Wpisz w komentarzu!

 

 

Instagram

[instagram-feed]