DRIP

Latte, americano, cappuccino, espresso, mocha… wierzymy, że te wszystkie rodzaje kawy są Ci bardzo dobrze znane. Czas więc postawić na zupełną nowość w naszych kawiarniach – DRIP COFFEE. Jesteśmy przekonani, że gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie będziesz chciał wrócić do Twoich poprzednich kawowych wyborów. Czym więc jest drip coffee? Sprawdź poniżej.

Kilka słów o drip coffee
 Jest to metoda parzenia kawy tzw. metoda ,, kropelkowa’’. Woda przeciska się siłą grawitacji przez zmieloną kawę, umieszczoną w papierowym filtrze, dając w efekcie bardziej złożony w smaku i aromacie napar, niż kawy z ekspresu ciśnieniowego. W SO!COFFEE do wyboru masz 2 rodzaje smakowe: ETIOPIA YIRGACHEFFE o aromacie kwiatu jaśminu i pomarańczy oraz KENIA YIEGO GITURA o aromacie czarnej porzeczki i jagody.

Co jest potrzebne do przygotowania drip coffee?
Przede wszystkim woda – najlepsza jest ta bogata w minerały. Jej temperatura powinna wynosić 82-95°C.

Kawa – na 250 ml wody potrzebne jest 16 gramów kawy jednorodnej. Zbyt duża ilość wody sprawi, że kawa będzie rozwodniona, pozbawiona aromatu, płaska, a w smaku papierowa. Przy zbyt dużej ilości kawy, napar może być zbyt ciężki, cierpki o dominującej, nieprzyjemnej goryczy.

Kawy dedykowane do metod alternatywnych (między innymi do dripa), to kawy jednorodne, czyli pochodzące z jednego regionu, tzw. single. Ziarna 100% arabiki wypalane są w profilu jasnym, aby wydobyć z kawy jak najwięcej smaku i aromatu. Powstały napar z parzenia w dripie jest klarowny i czysty, ponieważ wszelkie oleiste substancje pozostały w filtrze papierowym. Tak zaparzona kawa charakteryzuje się zdecydowanie większą ilością kofeiny niż klasyczne espresso.

Czas jej parzenia powinien wynosić nie więcej jak 3 minuty.

Jaka jest różnica pomiędzy kawą z dripa, a kawą z ekspresu przelewowego?
Napar z dripa jest bardziej aromatyczny i owocowy, możemy wybrać konkretny smak kawy jaki nam odpowiada, ponieważ jest przygotowywany z kawy jednorodnej, natomiast napar z ekspresu przelewowego jest robiony z mieszanki 5 Arabik, więc smak kawy będzie mniej wyrazisty.

Co najważniejsze – do kawy z dripa nie powinno się dodawać ani cukru, ani mleka dlatego jest to propozycja dla tych, którzy nie boją się mocnych, kofeinowych wrażeń.

DSC_0245

Gdzie ją kupić?
Kawa z dripa dostępna jest w 11 kawiarniach w całym kraju:

Bielsko-Biała: CH Sfera
Gdynia: CH Klif
Kraków: Bonarka City Center
Poznań: Stary Browar, CH Plaza
Sopot: Krzywy Domek
Wrocław: ul. Świdnicka 1, Auchan Bielany Wrocławskie
Warszawa: Galeria Mokotów, Nowy Świat 42a, Nowy Świat 15/17 (Palma)

Instagram

[instagram-feed]