Espresso – sposób przygotowania kawy, która często jest wykorzystywana jako baza smacznych i wymyślnych napojów. Właśnie od sposobu przygotowania espresso zależy to, czy będziemy zadowoleni z delektowania się kawą. Na co musi zwrócić uwagę każdy smakosz?

Espresso zaczęto pić we Włoszech w 1901, gdy Luigi Bezzera wynalazł pierwszy ekspres umożliwiający przygotowanie tego aromatycznego napoju „dającego kopa”.

Kawa ta podawana jest z reguły w filiżankach o pojemności ok. 70 ml, gdzie samego napoju jest ok. 35 ml. Najważniejszym jest, aby  parząc ten rodzaj kawy ok. 25 – 35 ml gorącej wody (ok. 88-92°C) przepuścić pod ciśnieniem 8,5 – 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca.

Sama nazwa espresso pochodzi od słowa espressivo, co oznacza wyjątkowo wyrazisty (oczywiście mamy tu na myśli smak napoju i jego aromat). Espresso jest wyjątkowo dietetyczne,  zawiera dosłownie śladowe ilości kcal – około 5, a jedna porcja to aż 55 mg pobudzającej kofeiny.

Idealnie przygotowane espresso powinno mieć brązowa piankę zwaną cremą i być wypite bez zbędnej zwłoki. Aby wyczuć jak najwięcej aromatów, do espresso często podaje się wodę do przepłukania kubków smakowych.

Co kraj to obyczaj – Włosi nie wyobrażają sobie espresso bez cukru, Izraelczycy mają z kolei słabość do espresso z odrobiną mleka, czyli espresso macchiato.

Na przepyszne i aromatyczne espresso zapraszamy Was do SO! COFFEE! Zawsze możecie też zdecydować się na nasze inne, wyjątkowe, kawy, np. z dodatkiem bitej śmietany.

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.