Wpis

Masz ochotę na kawę, ale zdarza się, że nie masz czasu aby wpaść do So!Coffee? Teraz brak czasu nie będzie już barierą przed napiciem się swojej ulubionej kawy, w domowym zaciszu.

A teraz do rzeczy.
Przede wszystkim będziesz potrzebował Supreme Coffee Blend  #2, którą znajdziesz na półkach w So!Coffee.
Kiedy zrobisz już pierwszy krok, rozejrzyj się po kuchni i sprawdź jakimi przyrządami dysponujesz, bo to właśnie od nich zależy, którą metodę parzenia wybierzesz.
Z tyłu głowy miej główne przykazanie kawoholika – najważniejsze jest odpowiednie zmielenie kawy!
Podpowiedzi – tradycyjnie młynek + woda + kubek, dzbanek French Press, czy filtr (drip).

Podjąłeś już decyzję?

Wpis 2
To dopiero początek naszej podróży, której cel już wkrótce poczują Twoje kubki smakowe.

Jeśli nie dysponujesz innym sprzętem jak młynek, kubek i woda to wybierz tradycyjną metodę przygotowania kawy. Wystarczy zaledwie pięć kroków, aby uzyskać wyśmienity czarny napar.
– zmiel 14 gram kawy
– wsyp ją do kubka
– zagotuj wodę. Uzbrój się w cierpliwość – odczekaj minutę, kawa nie powinna być zalana wrzątkiem.
– zalewaj wszystkie drobiny kawy delikatnie i równomiernie, z precyzją chirurga
– pamiętaj, cierpliwość się opłaca – kawa musi się zaparzyć, co z reguły zajmuje ok. 2 minut.

Jeśli korzystasz z dzbanka French Press instrukcja jest nieco inna:
– wsyp do niego ok 10 gram zmielonej kawy
– precyzja jest kluczem do sukcesu – zalewaj ją baaardzo powoli
– kawa jak i miłość wymaga czasu – kawę zalaną w French Press odstaw na 2 minuty
– dopiero po 120 sekundach dzbanek przykryj tłoczkiem i odstaw go na kolejne 2 minuty
– powoli dociśnij prasę do samego końca, dzięki temu oddzielisz fusy od naparu niczym biblijne ziarno od plew 🙂

Znalazłeś w szafce filtry drip? Przeczytaj poniższe wskazówki:
– umieść filtr papierowy w porcelanowym i postaw go na filiżance
– papierowy filtr zalej odrobiną wody, dzięki czemu pozbędziesz się posmaku papieru, a jednocześnie ogrzejesz porcelanowy filtr
– pamiętaj o proporcjach – tu też stosujemy zasadę 14 gram zmielonej kawy na 1 kubek swojego ukochanego napoju
– teraz czas na zalewanie – droga do sukcesu tkwi w powolnym i dokładnym wykonywaniu tej czynności. Najwygodniej zalewać kawę starając się lać wodę po ściance filtra.
– bądź uważny – zalewanie zakończ, kiedy woda osiągnie poziom około 1 cm od krawędzi filtra
– pozwól kawie powoli napełnić kubek. Nie zapomnij o zdjęciu filtrów po przesączeniu się całej wody 😉

Instagram

[instagram-feed]