JAK

Co zrobić, aby ziarna kawy przechowywane w domu nie straciły swojego aromatu, a Ty będziesz mógł jak najdłużej cieszyć się jej smakiem? Przeczytaj kilka ściśle tajnych wskazówek, które masz okazję poznać tylko dlatego, że jesteś naszym fanem.:)

Cztery przykazania przechowywania kawy (do obowiązkowego zapamiętania). Kawa NIE LUBI:

  • Powietrza
  • Wilgoci
  • Ciepła
  • Światła

Tytułem rozwinięcia – kawa w odróżnieniu od nas nie lubi światła i wysokich temperatur. Dlatego najlepiej schować ją w spiżarni bądź w szafce, do której nie docierają promienie słoneczne. Przesyp ją do szklanego, ceramicznego lub metalowego pojemnika – tylko pamiętaj, że musi być szczelny! Dzięki temu ziarna nie wywietrzeją. Ziarna kawy, ze względu na swój atrakcyjny wygląd mogą posłużyć Ci też do zdobienia – jednak pamiętaj, że ziarna, które długo leżą w widocznym miejscu, bez odpowiedniego opakowania, stracą swój smak i aromat.

Dobrze jest kupować kawę w małych opakowaniach, tak do 250 gram. Im krócej ziarenka leżą w paczce, tym lepiej dla ich smaku i aromatu. Dobrze jest też gdy mielisz ją na bieżąco, a nie na tak zwany „zapas”. W wyniku kontaktu z powietrzem ziarenko kawy staje się płaskie, dosłownie i w przenośni jeśli chodzi o jego smak.

A Ty gdzie trzymasz swój zapas kawy? Podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!

Instagram

[instagram-feed]