DSC_0805

Kawa kojarzy się głównie z espresso. Ale czy kojarzy się z ciastem? Nam jak najbardziej. Jeśli jesteś ciekawy słodkiego połączenia czekolady i kawy pod postacią Brownie, to polecamy Ci ten przepis!

Do zrobienia ciasta będziesz potrzebował:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżkę kakao
– 60 g masła
– 1/3 szklanki espresso lub mocnej kawy
– 3 łyżki mąki
– 5 łyżek cukru
– 3 jajka
¾ łyżeczki proszku do pieczenia

A do zrobienia polewy:
– 50 g mlecznej czekolady
– 50 ml gęstej śmietanki 30-36%
– 2 łyżki kawy
– 1 łyżka wody

Kiedy zgromadzisz już wszystkie potrzebne składniki, możesz przejść do sedna tego kulinarnego projektu.

Zacznij od zaparzenia kawy, najlepiej użyj do tego celu kawiarki lub ekspresu. Napar powinien być mocny.  Następnie sięgnij po rondel i rozpuść w nim na niewielkim ogniu: czekoladę, masło, kakao, kawę i 3 łyżki cukru. Zdejmij naczynie z ognia, gdy już uzyskasz jednolitą masę.

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka w dużej misce na jasną pianę, a później stopniowo wymieszaj ją z przestudzoną masą czekoladową. Po połączeniu składników dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce do białek dodaj 2 łyżki cukru i ubij je mikserem na sztywną błyszczącą pianę. Następnie pianę delikatnie wmieszaj w masę czekoladową.

Do pieczenia możesz użyć tortownicy o średnicy 22 cm lub formę do tarty, gdyż ciasto niewiele urośnie. Po natłuszczeniu formy przełóż do niej gotową masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 50 min – 1 godzinę. Pilnuj by nie przypalić góry ciasta. Po jego upieczeniu należy przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z kawą i wodą. Potem delikatnie dodaj śmietankę. Polej masą ciasto i poczekaj do jego zastygnięcia.

Spróbujesz zrobić to sam?

Źródło: https://www.cafeborowka.pl/przepis-na-przepyszne-ciasto-kawowo-czekoladowe/

Instagram

[instagram-feed]