kawa w doniczce

Jak wyhodować kawę w doniczce? Przeczytaj nasze wskazówki i zacznij swoją domową uprawę. 🙂

Wielkość kawy wyhodowanej w domowych warunkach wielkość waha się w przedziale od 1 do 1.5 metra. Górną wartość roślina uzyskuje po kilkunastu latach.

Przyrost roczny.
W ciągu roku roślina wypuszcza przeważnie po 2 pary liści na pędzie.

Kwitnienie.
Uprawa kawy to zajęcie niezwykle czasochłonne. W domowych warunkach kawa zakwita zwykle później niż w szklarni i następuje to po 6-7 latach – przeważnie  pod koniec lata. Kwiaty występują równocześnie z owocami. Są białe, z kształtu gwiaździste, pięciopłatkowe, wyrastające w kątach liści.
Światło.
Roślinkę najlepiej wystawić na  wschód lub zachód, przy czym w przypadku drugiej opcji roślina lubi być tuż za firanką: nie może być wystawiona bezpośrednio na słońce, gdyż o zachodzie jest ono ostrzejsze niż o wschodzie.

Temperatura.
Latem 25 stopni, a nawet do 30, ale tylko przy wysokiej wilgotności powietrza. Zimą kawa znosi spadki temperatury do 15 stopni (oczywiście przy ograniczeniu podlewania), za to wtedy źle znosi wahania temperatury. Reaguje wtedy zrzucaniem liści.

Woda.
Do podlewania należy używać miękkiej wody, lejąc ją od góry doniczki (czyli nie do podstawki). Doniczka nie może stać w wodzie dłużej niż 15 minut. Aby temu zapobiec należy  wsypać do podstawki żwirek, który – zwilżony – będzie podnosił wilgotność powietrza. Liście należy często zraszać, powinny jednak zdążyć wyschnąć przed nocą.

Czyszczenie.
Częste zraszanie zastępuje mycie liści, z którymi należy postępować bardzo ostrożnie, gdyż są dość delikatne. Nie należy stosować żadnych nabłyszczaczy!

Podłoże.
Ziemia darniowa, kwaśny torf, ziemia liściowa, gruboziarnisty piasek w proporcjach 2:2:2:1. Nie należy zapominać o 2 cm warstwie drenażu na dnie doniczki (keramzyt lub potłuczone gliniane doniczki). Stosując inne mieszanki należy wybierać te o niskim pH (kwaśniejsze).

Nawożenie.
Roślinę należy nawozić co 3-4 tygodnie przy użyciu nawozu dla różaneczników (azalii). Można również używać suchego obornika.

Rozmnażanie.
Najczęściej przez nasiona, przy czym muszą być one świeże, ponieważ po dojrzeniu szybko tracą zdolność kiełkowania. Po zerwaniu należy wyjąć nasiona i posadzić je osobno do mieszanki torfu z piaskiem. W momencie kiedy siewki odrosną parę centymetrów od ziemi (i będą miały pierwsze listki), należy je przesadzić do oddzielnych doniczek.

Kilka porad.
Jeśli już podjęliście decyzję o zakupie rośliny to pamiętajcie, że należy szukać okazu o zdrowych, zielono wybarwionych liściach, bez podsychających końców i żółknących liści dolnych. Trzeba też zwrócić uwagę na to, by wybrana roślina nie miała przesuszonej ziemi. Długowieczność kawy często jest ograniczona przez szkodniki, przy zakupie należy się roślinie dokładnie przyjrzeć, zaglądając nawet pod spód doniczki, by sprawdzić, czy ich tam nie ma.

 

To co, spróbujesz? 🙂

Instagram

[instagram-feed]