ksv

Mimo, iż sposoby przygotowywania kawy zmieniały się przez wieki, to jedna rzecz pozostaje niezmienna – zasady jej podawania. Przeczytaj poniżej jak podać kawę by zabłysnąć (a przynajmniej nie sparzyć się) w towarzystwie.

Coś do kawy?

Jednym z podstawowych błędów, jest zwyczaj podawania do niej ciastek, głównie tych z kremem. Według opinii wielu kawoszy ciastka uniemożliwiają rozkoszowania się gorącym napojem, bo zamiast na nim, skupiamy się na jak najszybszym zjedzeniu podanych słodyczy. Poza tym wciąż spotykanym zjawiskiem jest „maczanie” ciastka w kawie, co jest „nieeleganckie”. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem opruszonym kakao.

Co z tym mlekiem?

Wszystko zależy od pory roku i upodobań osoby zamawiającej napar. Przyjęło się, że mleko podawane do kawy powinno być delikatnie podgrzane – dzięki temu nie wychładzamy napoju. W sezonie relaksu, w którym możesz na przykład COOLATTE oraz w wypadku innych mrożonych kaw, mleko powinno być zimne.

Łyżeczka

Po pierwsze nie wolno pić kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki – jest to nie tylko nieeleganckie, ale i niebezpieczne. Równie nieładnie jest zostawiać ją opartą do góry dnem o brzeg spodka.
Warto pamiętać, że filiżankę układamy na spodku, a łyżeczkę skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy również na spodku, po prawej stronie. Po użyciu, jedynym słusznym dla niej miejscem jest właśnie spodeczek, na który odkładamy ją tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem.
Ponadto pamiętajmy, że łyżka do kawy służy jedynie do jej mieszania.

Jak podawać?

Filiżankę (lub szklankę) z gorącym napojem serwujemy na tacy, podsuwając ją z lewej strony gościa. Pamiętajmy aby filiżanka była podgrzana, w ten sposób kawa nie będzie tracić szybko swojej temperatury. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie zastawy wcześniej, to puste filiżanki powinny znaleźć się z prawej strony nakrycia.

 

Instagram

[instagram-feed]