map

My Europejczycy kochamy pić kawę. To niepodważalny fakt. W gruncie rzeczy na każdym kontynencie znajdziemy rzeszę ludzi, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kubka swojego czarnego trunku. Jest tylko jedno ale… abyśmy mogli się jej napić, musimy ją sprowadzać. Bo uprawa kawy w Europie (jak i Ameryce Północnej) się nie przyjęła. Dlaczego? Sprawdź poniżej.

Kawowy krzew to iście wymagająca roślina. Trzeba przy nim skakać, chuchać i dmuchać. Bo kawowiec, bez odpowiednich warunków atmosferycznych, owoców nie da. Jeśli więc zastanawiasz się nad opuszczeniem granic Europy i zostaniu kawowym potentatem musisz pamiętać o tym, że:

  • temperatura nie może przekraczać 37 stopni Celsjusza, ale też nie może spaść poniżej 4 stopni.
  • wahania temperatur pomiędzy dniem a nocą nie mogą być zbyt duże. Zapomnij więc o różnicach temperatur wynoszących 20 stopni.
  • kawowiec potrzebuje dużo wody
  • należy zapewnić odpowiednią ilość promieni słonecznych – krzewy cierpią, jeśli są zbytnio wystawione na działanie słońca.

Jeśli więc nadal chcesz uprawiać kawę celuj w Brazylię, Wietnam, Kolumbię, Indonezję i Meksyk ponieważ to te kraje są jej największymi producentami.

scb

To jak, gdzie wyjedziesz? 🙂

Instagram

[instagram-feed]