Wpadając do SO! COFFEE zawsze możecie liczyć na przepyszne słodkości, które zdobędą Wasze serca. A czy zastanawialiście się, co więcej, oprócz niesamowitego smaku, kryje się za nimi? Mamy dla Was kilka ciekawostek 🙂

Uważa się, że bezy zostały wymyślone w szwajcarskiej wiosce, Meiringen. Przynajmniej tak twierdzą miejscowi. Przepis został udoskonalony przez cukiernika o włoskich korzeniach o imieniu Gasparini. Pojawia się tutaj polski wątek… Cukiernik ten podobno chciał zachwycić Marię Leszczyńską, narzeczoną, a przyszłą żonę Ludwika XV. Udało mu się to – kobiecie tak zasmakowała beza, że chciała się z nim spotkać osobiście.

Pieczony, nowojorski, na zimno… Sernik króluje na stołach wielu domów, również w naszych kawiarniach cieszy się dużą popularnością. Jego historia sięga aż czasów starożytnych, a wzmianki o serniku znaleźć można w greckich i rzymskich przekazach. Przepis na ciasto dotarł aż do Ameryki Północnej razem z kolonistami, gdzie w Nowym Jorku przeszedł przemianę i zyskał nazwę „sernika nowojorskiego”. Kraje niemieckojęzyczne słyną z formy najbardziej tradycyjnej – nazywa się je „wiedeńskimi”. Jest to połączenie masy serowej z bakaliami. Równie popularny jest sernik na zimno.

Słowo tarta pochodzi z języka francuskiego, można je przetłumaczyć również jako placek. Uważa się, że tarta może wywodzić się z warstwowego przygotowywania posiłków lub że pochodzi ze średniowiecznej tradycji wypiekania placków. Był to deser popularny wśród szlachty, która traktowała go jako coś lepszego i bardziej eleganckiego niż zwykłe placki. Oryginalnie było to wytrawne danie, jednak przez wieki pojawiło się wiele jego słodkich odmian, które goszczą również w menu SO! COFFEE 🙂

Muffin niejedno ma imię. Są to ciastka o kształcie wysokiej babeczki – popularne na całym świecie, ale nazwą tą określa się również inne wypieki. Występują zarówno w wytrawnej i słodkiej wersji. Słowo to wywodzi się z niemieckiego języka i oznacza „małe ciasto”. Stan Minnesota w USA ma swojego oficjalnego muffina – o smaku borówki, natomiast Massachusetts reprezentuje smak kukurydziany. Przepisy na ten deser zyskały na popularności w XIX wieku, kiedy to zaczęły się pojawiać w książkach kulinarnych w USA.

Jakie desery najchętniej wybieracie w SO! COFFEE?

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.