Wpadając do SO! COFFEE zawsze możecie liczyć na przepyszne słodkości, które zdobędą Wasze serca. A czy zastanawialiście się, co więcej, oprócz niesamowitego smaku, kryje się za nimi? Mamy dla Was kilka ciekawostek 🙂

Uważa się, że bezy zostały wymyślone w szwajcarskiej wiosce, Meiringen. Przynajmniej tak twierdzą miejscowi. Przepis został udoskonalony przez cukiernika o włoskich korzeniach o imieniu Gasparini. Pojawia się tutaj polski wątek… Cukiernik ten podobno chciał zachwycić Marię Leszczyńską, narzeczoną, a przyszłą żonę Ludwika XV. Udało mu się to – kobiecie tak zasmakowała beza, że chciała się z nim spotkać osobiście.

Pieczony, nowojorski, na zimno… Sernik króluje na stołach wielu domów, również w naszych kawiarniach cieszy się dużą popularnością. Jego historia sięga aż czasów starożytnych, a wzmianki o serniku znaleźć można w greckich i rzymskich przekazach. Przepis na ciasto dotarł aż do Ameryki Północnej razem z kolonistami, gdzie w Nowym Jorku przeszedł przemianę i zyskał nazwę „sernika nowojorskiego”. Kraje niemieckojęzyczne słyną z formy najbardziej tradycyjnej – nazywa się je „wiedeńskimi”. Jest to połączenie masy serowej z bakaliami. Równie popularny jest sernik na zimno.

Słowo tarta pochodzi z języka francuskiego, można je przetłumaczyć również jako placek. Uważa się, że tarta może wywodzić się z warstwowego przygotowywania posiłków lub że pochodzi ze średniowiecznej tradycji wypiekania placków. Był to deser popularny wśród szlachty, która traktowała go jako coś lepszego i bardziej eleganckiego niż zwykłe placki. Oryginalnie było to wytrawne danie, jednak przez wieki pojawiło się wiele jego słodkich odmian, które goszczą również w menu SO! COFFEE 🙂

Muffin niejedno ma imię. Są to ciastka o kształcie wysokiej babeczki – popularne na całym świecie, ale nazwą tą określa się również inne wypieki. Występują zarówno w wytrawnej i słodkiej wersji. Słowo to wywodzi się z niemieckiego języka i oznacza „małe ciasto”. Stan Minnesota w USA ma swojego oficjalnego muffina – o smaku borówki, natomiast Massachusetts reprezentuje smak kukurydziany. Przepisy na ten deser zyskały na popularności w XIX wieku, kiedy to zaczęły się pojawiać w książkach kulinarnych w USA.

Jakie desery najchętniej wybieracie w SO! COFFEE?

Instagram

[instagram-feed]