DSC_0460

Jeśli nie wyobrażasz sobie kawy bez cukru, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Odkryto, że słodzenie kawy poprawia funkcjonowanie pamięci poprzez zwiększenie zdolności poznawczych.
Udowodniono, że kofeina w połączeniu z cukrem, pomaga zwiększyć wydajność mózgu, w przeciwieństwie do tego, gdy te dwie substancje dostarczane są do organizmu oddzielnie. Badaniami zajęli się hiszpańscy naukowcy z Uniwersytety w Barcelonie. Polegały one na przeprowadzeniu skanu mózgu i objęły 40 ochotników. Wolontariusze byli testowani zaraz po spożyciu kawy z cukrem, kawy bez cukru, samego cukru i czystej wody.

Badania potwierdziły początkową tezę. Kawa i cukier, podawane razem, poprawiają sprawność mózgu, ponieważ zwiększają wydajność dwóch różnych jego obszarów, które odpowiadają za utrzymanie ciągłej uwagi i pamięć roboczą. Jednak wolontariusze, którzy spożywali badane składniki osobno, w celu uzyskania tego samego poziomu wydajności, potrzebowali o wiele większych dawek.

Czy Ty też wierzysz jedynie w kawę z cukrem? 🙂

Źródło: https://www.fit-up.pl/?id=209&kat=5

Instagram

[instagram-feed]